Kusur Düzeltme
Trafik Kazalarında Kusurlu Tarafın Belirlenmesi
Gerçekleşen kazalarında kusur tespiti, kazazedelerin doldurduğu kaza tutanakları ve kaza fotoğrafları baz alınarak yapılır. İstatistiklere göre Türkiye’de saat başı ortalama 46 trafik kazası gerçekleşmekte. Bu kazalar hem maddi zarara hem de can kaybına sebep olabilmekte.
Kaza Tespit Tutanağı
Kaza tespit tutanağı, maddi hasarlı trafik kazalarında, kazaya karışan araç sürücülerinin anlaşmalı olarak aralarında düzenledikleri tutanaktır.
Kaza tespit tutanağı uygulaması, 2008 senesinden beri uygulanır ve yalnızca maddi hasarlı kazalar için geçerlidir.
Kusurlunun Kesin Olarak Belli Olduğu Durumlar
Bazı kaza sonuçlarında kusurlu taraf net olarak belli olur. Şu şekilde örneklendirilebilir;
Trafik Kazalarında Kusur Oranları
Kusur oranları standartları aşağıdaki gibidir;
Kaza Kusur Oranına Nasıl İtiraz Edilir?
Kaza sonucu, kazaya karışan sürücülerin verilen kusur oranına itiraz etmeleri en doğal haklarıdır. Gerçekleşen bir trafik kazasında sadece maddi hasar meydana gelmişse kazaya karışan sürücüler, kaza tespit tutanağı tutmak zorundadır. Bu tutanak anlaşmalı tutulur ve anlaşma sağlanamaz ise polis veya jandarma eşliğinde hazırlanır.
Polis veya jandarma duruma dahil olduysa onların hazırladıkları rapor geçerli olur. Kaza kusur oranı belirlemesinde kaza tespit tutanağı olması şarttır ve kazaya karışan tüm sürücüler tarafından imzalanması gerekir.
Farklı ve alternatif bilgiler için özel sağlık sigortası ve araçlarda değer kaybı nedir? makalelerini mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.